‍Niet zelden brengt een ongeval voor het letselschadeslachtoffer een meer kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dat wordt in de letselschadepraktijk ook wel verhoogde economische kwetsbaarheid genoemd.
2.1.23

Verhoogde economische kwetsbaarheid

Een verhoogde economische kwetsbaarheid is ook een schadepost!

Niet zelden brengt een ongeval voor het letselschadeslachtoffer een meer kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dat wordt in de letselschadepraktijk ook wel verhoogde economische kwetsbaarheid genoemd.  Als gevolg van het ongeval zal het voor slachtoffers mogelijk lastiger zijn om een andere baan te vinden, en in voorkomende gevallen is het loopbaanperspectief als gevolg van het ongeval plots minder rooskleurig. Economische kwetsbaarheid is een schadepost waarvoor het slachtoffer een vergoeding kan claimen bij de veroorzaker van het ongeval.

In veel gevallen zal de werkplek na een ongeval worden aangepast op de beperkingen van het slachtoffer. Ook kan het zijn dat het slachtoffer een functie op maat heeft gekregen. Ondanks dat het slachtoffer op deze manier lange tijd goed kan functioneren, is er toch sprake van economische kwetsbaarheid. Want stel dat het slachtoffer onverhoopt te maken krijgt met ontslag, door het faillissement van het bedrijf of door een reorganisatie. Dan is het in veel gevallen lastig om een nieuwe passende baan te vinden. Het slachtoffer zal in ieder sollicitatietraject immers moeten opboksen tegen sollicitanten zonder beperkingen. Door de beperkingen kan het ook langer duren voordat het slachtoffer een nieuwe baan vindt. Het slachtoffer heeft door diens beperkingen kort en goed een verminderde kans op de arbeidsmarkt. Dat is de economische kwetsbaarheid die in dit artikel wordt besproken.

Berekenen hoogte

Bij het vaststellen van de schadepost "economische kwetsbaarheid" wordt met een aantal factoren rekening gehouden:

- algemene kenmerken van het slachtoffer (woonplaats, leeftijd, opleidingsniveau)
- de aard en de ernst van het letsel
- het arbeidsverleden van het slachtoffer
- de reële loopbaanvooruitzichten zonder ongeval
- de huidige loopbaanvooruitzichten
- prognose van het medisch herstel

Als sprake is van verhoogde economische kwetsbaarheid, dan kan bij de eindregeling een voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst worden opgenomen of kan gekozen worden voor een definitieve afkoop. In de praktijk zullen partijen doorgaans in onderling overleg tot een minnelijke oplossing komen.

Voorbeeld

Mario (49) werkte al jarenlang in de bouw, toen hij bij een bedrijfsongeval ernstig beenletsel opliep. Sindsdien werkt hij in een aangepaste functie bij dezelfde werkgever als planner, op een speciaal voor hem aangepaste werkplek. Zijn werkgever creëerde voor Mario gelukkig een functie ‘op maat’ zodat hij aan het werk kon blijven, echter toch vordert Mario ook een vergoeding wegens verhoogde economische kwetsbaarheid, omdat duidelijk is dat hij aanmerkelijk meer tijd nodig zal hebben om elders een baan te vinden wanneer hij door reorganisatie of faillissement toch onverhoopt werkloos wordt.

Wanneer van toepassing?

Vrijwel alle letselschadeslachtoffers kunnen te maken krijgen met verhoogde economische kwetsbaarheid. Dus zowel werknemers in loondienst, zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers en freelancers als studenten. Zelfs mensen die ten tijde van het ongeval al in een tijdelijke arbeidsongeschiktheidssituatie bevonden, kunnen door het ongeval in een meer kwetsbare economische situatie terecht zijn gekomen.

Meer informatie en advies

Heb jij door een ongeval, zoals een verkeersongeval of een bedrijfsongeval, letselschade opgelopen en wilt je meer informatie over het verhalen van jouw schade? Bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten werken gespecialiseerde advocaten die je graag verder helpen. Onze kosten kunnen wij in de meeste gevallen verhalen op de aansprakelijke partij. Neem daarom gerust vrijblijvend contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.