‍Nu het voorjaarszonnetje weer doorkomt, begint bij velen ook het vakantiegevoel weer te kriebelen. Dat het vakantiegeld eind mei wordt overgemaakt helpt natuurlijk ook! Wat ga jij doen deze zomer? Een stedentrip naar Parijs, een zonvakantie in Portugal of een fietsvakantie langs de Duitse rivieren? Welke bestemming je ook kiest, reizen is heerlijk maar niets is zonder risico.
15.5.23

Een (verkeers)ongeluk in het buitenland

Hoe claim je schade in een ander (Europees) land?

Nu het voorjaarszonnetje weer doorkomt, begint bij velen ook het vakantiegevoel weer te kriebelen. Dat het vakantiegeld eind mei wordt overgemaakt helpt natuurlijk ook! Wat ga jij doen deze zomer? Een stedentrip naar Parijs, een zonvakantie in Portugal of een fietsvakantie langs de Duitse rivieren? Welke bestemming je ook kiest, reizen is heerlijk maar niets is zonder risico.

Hoe mooi een vakantie ook is, tijdens de reis kan het zijn dat je te maken krijgt met een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval. Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade en hoe dien je een schadeclaim in het buitenland in? Moet je in je vakantieland een letselschadeadvocaat inschakelen of kan je ook in eigen land je letselschade claimen? Welk recht is van toepassing? De wetten en regels van het land waar het ongeval heeftplaatsgevonden of van je eigen land? Allemaal vragen die opkomen bij ongelukken in het buitenland. Het is complexe materie.

Verkeersongevallen in Europa

Als je in de Europese Unie wordt aangereden door een auto, dan is de Europese Richtlijn 2009/103/EG van toepassing. Deze richtlijn bevat de regels voor aansprakelijkheid en schade als gevolg van verkeersongevallen. Als slachtoffer van een verkeersongeval heb je op grond van deze Europese richtlijn verschillende rechten. Misschien wel het allerbelangrijkste: de richtlijn stelt je in staat om bij een aanrijding binnen de EU jouw letselschadeclaim in je eigen land te vorderen.

Waar kan ik een claim indienen na een ongeval?

De bedoelde richtlijn, die is geïmplementeerd in de Nederlandse Wet aansprakelijkheidsverzekeringmotorrijtuigen (Wam), bepaalt dat alle verzekeraars binnen de EU ervoor moeten zorgen dat zij in elke lidstaat een ‘loket’ hebben, zodat betrokkenen bij een ongeval in het buitenland daar een claim kunnen indienen. Dus als je bijvoorbeeld in Frankrijk bent aangereden door een auto, dan moet de Franse verzekeringsmaatschappij jou in staat stellen een letselschadeclaim in te dienen bij een Nederlands loket. Het grote voordeel van deze verplichting voor verzekeringsmaatschappijen, is dat je in je eigen taal kunt communiceren.

Welk recht is van toepassing?

Als je in het buitenland bent aangereden door een auto, dan kan je in Nederland je letselschade claimen, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat ook het Nederlandse recht van toepassing is. Volgens het Verdrag van Rome is de wet van toepassing van het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. Dus als je in Duitsland wordt aangereden, dan is het Duitse recht van toepassing. Er is op deze regel één uitzondering, namelijk het geval waarin er in het buitenland een ongeval plaatsvindt met een ander Nederlands voertuig. In dat geval is Nederlands recht van toepassing. Heb je vragen over letselschade opgelopen in het buitenland? Onze advocaten weten er alles van.

Veelgestelde vragen

Gelden maxima voor schadeposten?

Wie is aansprakelijk voor wilde dieren?

Wie is aansprakelijk bij een ‘gevaarlijke’ stoeptegel?

Wie kan ik aansprakelijk houden?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.