Naast een vergoeding voor letselschade voor slachtoffers van een ongeval, kunnen ook naasten aanspraak maken op een vergoeding. Er bestaat namelijk een wet voor affectieschade, waarbij naasten een schadevergoeding ontvangen, wanneer een slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen.

Wet voor affectieschade

Naast een vergoeding voor letselschade voor slachtoffers van een ongeval, kunnen ook naasten aanspraak maken op een vergoeding. Er bestaat namelijk een wet voor affectieschade, waarbij naasten een schadevergoeding ontvangen, wanneer een slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen.

Naast een vergoeding voor letselschade voor slachtoffers van een ongeval, kunnen ook naasten aanspraak maken op een vergoeding. Er bestaat namelijk een wet voor affectieschade, waarbij naasten een schadevergoeding ontvangen, wanneer een slachtoffer is overleden of ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen. Ook voor nabestaanden of direct naasten kan dit een enorme uitwerking hebben op hun leven en kan er veel emotioneel of psychisch leed ontstaan dat gecompenseerd moet worden. Er moet hierbij sprake zijn van een schuldige partij, die aansprakelijk kan worden gesteld voor het ongeval en de letselschade. De wet affectieschade is in het leven geroepen voor dierbaren van het slachtoffer die het leven delen of deelde met het slachtoffer. Door de invloed die het ongeval ook op uw leven heeft, maakt u aanspraak op compensatie.

Vergoeding van affectieschade

Volgens de wet affectieschade hebt u recht op een vergoeding, wanneer een dierbare ernstig letsel oploopt of zelfs overlijdt als gevolg van een onrechtmatige daad door een ander. Er zijn verschillende situaties waarin de wet voor affectieschade opgaat. Zo kan een kind voor het leven ernstig gehandicapt raken door een auto-ongeluk, of uw partner komt te overlijden door een medische fout. Ook wanneer uw partner komt te overlijden na een ongeval of misdaad, hebt u en de kinderen recht op een schadevergoeding. Er treedt een gemis aan inkomsten op en u blijft emotioneel beschadigd achter. Vergoeding van affectieschade geeft erkenning van het ervaren leed, wat zal helpen bij de verwerking. Vandaar dat het belangrijk is dat u weet waar u recht op hebt. De advocaten bij Van Diepen Letselschade kunnen u helpen bij de aanvraag van vergoeding van affectieschade. 

Hoogte van vergoeding

Met de wet affectieschade hebt u recht op een vorm van smartengeld. Enkel de partner, de kinderen of ouders van het slachtoffer komen in aanmerking voor vergoeding van affectieschade. Ook als u een vergelijkbare relatie tot het slachtoffer hebt, dan maakt u aanspraak op deze vorm van vergoeding. Ervaren advocaten bij Van Diepen Letselschade informeren u hier graag over. De hoogte van vergoeding bij affectieschade ligt doorgaans tussen de € 12.500,- tot € 20.000, - en wordt betaald door de verzekeraar van de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt. Indien er sprake is van eigen schuld door het slachtoffer zelf, dan kan de vergoeding lager uitvallen.  

Informeer naar affectieschade

Als u meer wilt weten over de wet affectieschade en over mogelijkheden om hiervoor in aanmerking te komen, neem dan contact op met onze advocaten bij Van Diepen Letselschade. Aan de hand van de situatie kunnen we u precies vertellen waar u aanspraak op maakt en hoe een vergoeding voor affectieschade kan worden aangevraagd.

Weten wat jouw kansen zijn?

We nemen binnen 24 uur contact met je op
Dank voor jouw verhaal. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Wanneer ontvang ik mijn schadevergoeding?

Wanneer is mijn werkgever aansprakelijk?

Is mishandeling strafbaar?

Kunnen anderen dan het slachtoffer smartengeld claimen?

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.