Als we bezig zijn met het bereiden van voedsel of een warm drankje en er voor ons om de een of andere reden gekookt water nodig is, is onze eerste impuls om naar een fles of ketel te gaan en het heetste water dat beschikbaar is te gieten.

De gevaren van kokend water over handen

Als we bezig zijn met het bereiden van voedsel of een warm drankje en er voor ons om de een of andere reden gekookt water nodig is, is onze eerste impuls om naar een fles of ketel te gaan en het heetste water dat beschikbaar is te gieten.

Als we bezig zijn met het bereiden van voedsel of een warm drankje en er voor ons om de een of andere reden gekookt water nodig is, is onze eerste impuls om naar een fles of ketel te gaan en het heetste water dat beschikbaar is te gieten. Vaak realiseren we ons echter niet hoe gevaarlijk deze handeling kan zijn en hoe snel en gemakkelijk we onszelf kunnen verbranden. In dit artikel bespreken we de gevaren van kokend water over handen en hoe u uzelf kunt beschermen tegen deze gevaarlijke situaties.

Waarom kokend water over handen schadelijk is

Kokend water kan ernstige brandwonden veroorzaken die soms blootgestelde zenuwen en botten veroorzaken. Veel mensen weten wel dat kokend water schadelijk kan zijn, maar ze onderschatten vaak de mate van schade die het kan veroorzaken. Daarnaast kan kokend water ook in contact komen met de ogen, waardoor permanent gezichtsverlies kan ontstaan. Kokend water kan bijna elk type stof oplossen, waardoor het ook chemische brandwonden kan veroorzaken als het toch in contact komt met bijvoorbeeld uw kleding.

Om de ernst van creatie van kokend water over hand beter te begrijpen, laten we eens kijken naar wat er feitelijk gebeurt wanneer de huid wordt blootgesteld aan heet kokend water. Wanneer kokend water in contact komt met de huid, neemt het direct de warmte van de huid op, waardoor de huidcellen onmiddellijk beginnen te sterven. Dit kan leiden tot blaren, afstervende weefsels en zelfs infecties.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen kokend water

Er zijn verschillende manieren om uzelf te beschermen tegen de gevaren van kokend water over handen. Hieronder volgen enkele effectieve manieren:

 • Tip 1: Gebruik altijd een waterkoker met automatische uitschakeling
 • Tip 2: Gebruik ovenwanten of theedoeken die dik genoeg zijn om uw handen te beschermen tijdens het vasthouden van hete voorwerpen
 • Tip 3: Zorg dat kinderen uit de buurt zijn wanneer u kokend water gebruikt in de keuken
 • Tip 4: Houd een deksel bij de hand zodat u hem snel op de pan kunt plaatsen om aanbranding te voorkomen als het water per ongeluk begint te spatten.

Wat u moet doen als u toch kokend water over uw hand krijgt

Als u toch kokend water over uw hand krijgt, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. Het eerste dat u moet doen, is de verbrande plek onder koud stromend water houden voor minimaal 15 minuten. Zo koelt u de huid af en krijgt deze voldoende tijd om te genezen. Vermijd het gebruik van ijs, want dit kan de brandwond vergroten en de bloedcirculatie verminderen. Ga daarna naar de arts of de eerste hulp als de brandwond ernstig is.

Conclusie

Het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn in de keuken en kokend water is geen uitzondering. Zorg er dus voor dat u uzelf en anderen beschermt tegen de gevaren van kokend water over handen. Door het toepassen van de beschreven tips en door snel handelen als u toch verbrandt, kunt u uzelf beschermen tegen ernstige verwondingen met blijvende gevolgen.

FAQ’s

 1. Wat moet ik doen als ik brandwonden heb opgelopen door kokend water?
  A: Houd uw hand onder koud stromend water voor ten minste 15 minuten. Als de wond ernstig is, ga dan naar een arts.
 2. Hoe vaak komen brandwonden door kokend water voor?
  A: Helaas komen brandwonden als gevolg van kokend water veel vaker voor dan we zouden willen. Het is belangrijk altijd voorzichtig te werk te gaan in de keuken.
 3. Kan kokend water ook tot blijvende schade leiden?
  A: Ja, kokend water kan blijvende schade veroorzaken aan huid en ogen. Het is daarom altijd belangrijk voorzichtig te werk te gaan in de keuken en ongelukken waarbij brandwonden veroorzaakt worden te voorkomen.

Weten wat jouw kansen zijn?

We nemen binnen 24 uur contact met je op
Dank voor jouw verhaal. We nemen binnen 24 uur contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Veelgestelde vragen

Heb ik ook recht op smartengeld zonder letsel?

Wanneer ontvang ik mijn schadevergoeding?

Wat zijn voorbeelden van beroepsziekten?

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.