Wanneer je letselschade oploopt bij een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, dan is het verstandig om voor het claimen van een schadevergoeding gespecialiseerde juridische hulp in te schakelen
5.6.23

Waarom je kiest voor een advocaat

Juridische hulp nodig na een ongeval? Kies dan voor een advocaat

Wanneer je letselschade oploopt bij een ongeval waarvoor iemand anders aansprakelijk is, dan is het verstandig om voor het claimen van een schadevergoeding gespecialiseerde juridische hulp in te schakelen. Er zijn talloze aanbieders van juridische hulp bij letselschade, die ook allemaal uitgebreid adverteren op internet. Sommigen beloven gouden bergen. Het is echter opletten geblazen, want er zijn, zonder dat je dat makkelijk kan achterhalen, grote kwaliteitsverschillen tussen de aanbieders. Het is daarom goed om je vooraf goed te (laten) informeren.

Een letselschade-expert is geen advocaat

Een letselschadejurist, letselschade-expert of letselschadespecialist zijn allen geen advocaten. Niet iedereen die een academische meestertitel voert – mr. of LLM – is ook advocaat. Een advocaat is postacademisch geschoold en heeft doorgaans bovenop de beroepsopleiding Advocatuur één of meerdere specialisatieopleidingen voltooid. Advocaten zijn de topspecialisten in hun vakgebied. Dat geldt dus niet voor letselschadejuristen, letselschade-experts of letselschadespecialisten.

Letselschade-expert is onbeschermd beroep

Bovendien is het belangrijk om te weten dat de titel 'letselschade-expert' niet beschermd is. Dat betekent dat iedereen, zelfs ook personen zonder enige juridische achtergrond, zich zo kunnen noemen. Helaas komt dat in de praktijk ook veelvuldig voor. Terwijl je denkt te maken te hebben met een échte vakspecialist, word je dan niet optimaal bijgestaan. Verzekeraars zijn op grond van de wet ook gehouden om deze ‘experts’ te betalen, waarmee deze kwalijke praktijk in stand wordt gelaten. Zo ben je zomaar tweemaal slachtoffer.

De waarborgen van een advocaat

In tegenstelling tot het beroep van letselschade-expert, is het beroep van advocaat wél beschermd. Alleen personen die zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten mogen zich als advocaat afficheren. Een letselschadeadvocaat heeft niet alleen een academische rechtenstudie afgerond, maar ook de beroepsopleiding tot advocaat én doorgaans een specialisatieopleiding op het gebied van letselschade. Andere verschillen?

  • Advocaten mogen procederen (naar de rechterstappen). Juristen mogen dat niet.
  • Advocaten hebben een beroepsgeheim. Juristen hebben dat niet.
  • Advocaten zijn gebonden aan strenge gedragsregels. Juristen zijn niet gebonden aan gedragsregels.
  • Advocaten zijn onderworpen aan het tuchtrecht. Juristen zijn niet onderworpen aan tuchtrecht.
  • Advocaten moeten ieder jaar aan hoge opleidingseisen voldoen om hun kennis up-to-date te houden. Juristen hebben die verplichting evenmin.

Je ziet dat er heel wat te kiezen valt als je op zoek bent naar een belangenbehartiger bij letselschade. Als je zeker wil zijn van gedegen bijstand, dan kies je voor een advocaat. Mogen we ook jouw zaak eens voor je beoordelen? Onze letselschadeadvocaten staat je graag, deskundig en doorgaans kosteloos bij.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.