Je minderjarig kind financieel beschermen met de BEM-clausule
Wanneer je als ouder onverhoopt komt te overlijden, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat jouw minderjarige kind goed verzorgd achterblijft. Een belangrijk aspect hiervan is het financiële plaatje, waarbij je wilt voorkomen dat het geërfde geld op een verkeerde manier wordt gebruikt. Hiervoor kun je gebruik maken van de BEM-clausule. Maar wat houdt deze clausule precies in en hoe werkt het?
Wat is de BEM-clausule?
De afkorting BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Met deze clausule wordt vastgelegd dat een minderjarige niet zelfstandig aan het geld op zijn of haar rekening kan komen. Hierdoor voorkom je dat het geld bijvoorbeeld wordt uitgegeven aan zaken die niet in het belang van het kind zijn. Ook de ouders van het kind hebben geen toegang tot het geld, wat voorkomt dat zij bijvoorbeeld zonder goede reden grote bedragen opnemen.
Hoe werkt de BEM-clausule?
Om de BEM-clausule toe te passen moet je naar een notaris. Deze zal samen met jou een akte opstellen waarin de clausule wordt vastgelegd. De notaris zal voorafgaand aan het opstellen van de akte een uitgebreid adviesgesprek met je voeren om te bezien of de BEM-clausule voor jouw situatie de beste oplossing is.
Vervolgens wordt er door de notaris een speciale BEM-rekening geopend op naam van het kind. Op deze rekening kan wel geld gestort worden, maar er kan geen geld worden afgehaald zonder dat de toestemming is verkregen van zowel de notaris als de kantonrechter.
Waarom is een BEM-clausule belangrijk?
Een BEM-clausule is voornamelijk belangrijk om te voorkomen dat het geërfde geld op een onjuiste manier wordt gebruikt. Het is weliswaar goed mogelijk dat de ouders van het minderjarige kind goede bedoelingen hebben met betrekking tot het geld en dat zij van mening zijn dat dit mag worden gebruikt voor uitgaven die niet direct gerelateerd zijn aan het kind, zoals bijvoorbeeld voor verbouwing of een wereldreis, echter moeten zij dit geld eerst vragen bij een rechter voordat ze kunnen opnemen. In dit soort gevallen oordeelt het College voor de Rechten van de Mens daadwerkelijk het geld te bevriezen voor de rechten van het minderjarige kind en niet voor de rechten van de ouders.
Daarnaast beschermt de clausule de minderjarige ook tegen eventueel misbruik door derden. Stel bijvoorbeeld dat er in de toekomst schuldeisers op de stoep staan bij de ouders van het kind, dan kan het geërfde geld niet worden gebruikt om deze schulden af te lossen.
Conclusie
Het opnemen van een BEM-clausule in jouw testament is een absolute must wanneer je minderjarige kinderen hebt en je wilt voorkomen dat zij verkeerde uitgaven doen of dat het geld misbruikt wordt. Het geeft rust en zekerheid om te weten dat het financiële plaatje voor jouw kinderen goed geregeld is.
Veelgestelde vragen
1. Wat kost een BEM-clausule?
De kosten van de BEM-clausule zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de notariskosten. Gemiddeld kun je rekenen op een bedrag van €500 - €1000.
2. Wanneer moet ik de BEM-clausule opstellen?
Het opstellen van de BEM-clausule kan op elk moment, maar het is verstandig om dit zo snel mogelijk te regelen wanneer je minderjarige kinderen hebt.
3. Kan ik de BEM-clausule later nog aanpassen?
Ja, het is mogelijk om een BEM-clausule later nog aan te passen. Hiervoor moet je naar de notaris gaan en samen met hem of haar nieuwe afspraken maken.