‍Afgelopen week berichtte de media over een Britse rugbyster die een schadevergoeding van maarliefst elf miljoen euro kreeg, nadat ze ernstig letsel had opgelopen door een tackle van een tegenspeelster.
27.2.23

Sport, spel en letselschade

De aansprakelijkheid van de tegenspeler

Afgelopen week berichtte de media over een Britse rugbyster die een schadevergoeding van maarliefst elf miljoen euro kreeg, nadat ze ernstig letsel had opgelopen door een tackle van een tegenspeelster. Hoewel het tackelen inherent is aan de rugbysport, bestempelde de Britse rechtbank de gewraakte tackle als ‘illegaal’ en besliste daarom dat de tegenspeelster aansprakelijk was. De schadevergoeding viel zo hoog uit, omdat het slachtoffer - een jonge vrouw - blijvend invalide raakte  en de rest van haar leven verzorging nodig zal hebben. Hoe kijken rechters in Nederland naar dit soort zaken?

Sporten is gezond?

Meer dan de helft van de Nederlanders beoefent wekelijks een sport (54%), zo blijkt uit cijfers van het CBS. De vijf meest populaire sporten zijn fitness, hardlopen, voetbal, wandelen en tennis. Sporten is gezond, want door te bewegen verklein je de kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en mentale klachten. Echter de keerzijde is de kans op blessures. Bij sporten als voetbal en hockey heb je een grotere kans op lichamelijk letsel dan bij zwemmen en hardlopen. Als deelnemer aan een sportwedstrijd neem je het risico van een blessure op de koop toe.

Hoge lat

Iemand die in het dagelijks leven letsel toebrengt door een duw of een tackle, zal zonder meer aansprakelijk zijn. Maar datzelfde gedrag is tijdens een sportwedstrijd volstrekt normaal en zal daarom niet snel tot aansprakelijkheid leiden. In sport- en spelsituaties geldt volgens de Hoge Raad namelijk een verhoogde drempel voor de aansprakelijkheid. Van onrechtmatig gedrag is niet snel sprake, ook niet bij gedrag een ander letsel toebrengt.

Beenamputatie

Op 10 januari 2005 raakte een amateurvoetballer ernstig geblesseerd door een harde tackle van een tegenspeler. Hij brak daarbij zijn linkerbeen en -enkel. Na vele operaties moest een deel van het been zelfs worden geamputeerd. Het slachtoffer stelde zijn tegenspeler aansprakelijk voor de letselschade, maar diens verzekeraar ging daar niet zomaar in mee. Zowel de rechtbank als het gerechtshof kwamen tot het oordeel dat de tegenspeler niet onrechtmatig had gehandeld en derhalve niet aansprakelijk was voor de letselschade van het slachtoffer. De rechtscolleges oordeelden dat de tackle weliswaar hard en slecht gecoördineerd was, maar dat een tackle onderdeel uitmaakt van het spel en als niet zodanig gevaarlijk of ongebruikelijk is dat de tegenspeler (financieel) moet instaan voor de gevolgen. Het vonnis en arrest werden bevestigd door de Hoge Raad.

Wanneer dan wel onrechtmatig handelen?

Of sprake is van onrechtmatig handelen als gevolg van een ongeval tijdens sport en spel, dat hangt helemaal af van de omstandigheden van het concrete geval. Uit de jurisprudentie blijkt dat de volgende aspecten dan van belang zijn:

  • is sprake van opzettelijk handelen, grove roekeloosheid of grove schuld;
  • in hoeverre werd in strijd met de spelregels gehandeld;
  • in hoeverre is sprake van een onvoorziene gedraging;
  • in hoeverre werd in strijd met de tuchtregels gehandeld.

Tip

Loopt u letselschade op bij een sportongeval door het toedoen van een ander? Verzamel dan in de eerste plaats zoveel mogelijk informatie. Bijvoorbeeld de gegevens van getuigen te noteren en foto’s te maken van de plaats van het ongeval. Zoekt je meer in het bijzonder juridisch advies? Onze letselschadeadvocaten staan voor je klaar.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.