Voor veel mensen is paardrijden een passie. Ze genieten regelmatig van een ritje door het bos of op het strand, ze oefenen op de manege of doen mee aan springwedstrijden.
19.6.23

Paarden en paardijongelukken

Wie is wanneer aansprakelijk?

Voor veel mensen is paardrijden een passie. Ze genieten regelmatig van een ritje door het bos of op het strand, ze oefenen op de manege of doen mee aan springwedstrijden. Maar paardrijden is ook risicovol. Omdat paarden sterke dieren zijn en je hoog op de rug van het dier zit, kan je bij een valpartij ernstig en blijvend letsel oplopen. Als paarden schrikken, kunnen ze op hol slaan of een trap uitdelen. Dat kan letselschade veroorzaken. Je kan deze schade verhalen door een letselschadeadvocaat in te schakelen.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks lopen meer dan 30.000 ruiters letselschade op tijdens het paardrijden. Soms gaat het om licht letsel dat snel herstelt. Maar bij meer dan tien procent van de ongevallen met paarden moet de ruiter met meer ernstige verwondingen in het ziekenhuis worden opgenomen. Veelvoorkomend zijn doorbotbreuken en knieletsel. Daarnaast komt letsel aan het hoofd, nek, rug en de ribben veelvuldig voor.

Bij wie kun je schade claimen?

Als je van een paard valt, dan kan je niet altijd al jouw volledige schade claimen. Want uit jurisprudentie blijkt dat rechters rekening houden met het feit dat je vrijwillig bent gaan paardrijden. Bovendien wordt je als ruiter geacht je bewust te zijn van het feit dat paardrijden gevaarlijk kan zijn. Als je valt terwijl je op je eigen paard rijdt, kan je niemand verantwoordelijk houden. Het is een ander verhaal als je rijdt op een paard van iemand anders, bijvoorbeeld van een manege.

Rijd je op een paard dat eigendom is van iemand anders en je lijd je letselschade, dan is artikel 6:179 BW van toepassing. In dat artikel staat dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor alle schade die iemand lijdt als gevolg van het gedrag van het dier. Dus bij een val van een paard is de eigenaar van het dier verplicht om aan jou de schade te vergoeden. Maar omdat je vrijwillig op het paard bent gaan zitten en je de risico’s van het dier moet kennen, krijg je in doorgaans de helft van de letselschade vergoed. Op basis van billijkheid kan dit worden bijgesteld naar 75% of zelfs 100%. Als je nog aan het leren paardrijden bent, dan is de kans groot dat 100% van de schade wordt vergoed. Als een paard je schopt, kun je (ook) niets aan het ongeval doen. Daarom wordt in zo’n geval je letselschade (ook) volledig vergoed.

Welke schade kun je claimen?

Dat is simpel. Alle financiële gevolgen van het ongeval komen voor (gedeeltelijke) vergoeding in aanmerking. Denk aan medische kosten, gederfd loon en smartengeld. Het is verstandig om een letselschadeadvocaat in te schakelen. Jouw advocaat zet alle schade op een rij en claimt deze namens jou bij de aansprakelijke partij. In de meeste gevallen is de bijstand door onze advocaten gratis.

Meer weten?

Heb je letselschade opgelopen bij het paardrijden? De advocaten van Van Diepen Letselschade staan klaar om je te helpen jouw schade te verhalen. Ook onze kosten worden verhaald, dus onze diensten zijn voor jou - zoals al aan de orde kwam - in de meeste gevallen gratis. Neem gerust vrijblijvend contact op om je zaak te bespreken.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.