‍Stel, je loopt voor een boodschap naar de supermarkt maar beland met je snufferd op de stoep. Wat is er gebeurd? Je bent gestruikeld over een losliggende stoeptegel. Zo’n plotselinge valpartij kan grote gevolgen hebben. Als er sprake is van letselschade, dan is het goed om na te gaan of deze schade misschien kan worden verhaald op een ander: de gemeente.
30.1.23

Letselschade door een gebrekkige weg?

De gemeente is mogelijk aansprakelijk!

Stel, je loopt voor een boodschap naar de supermarkt maar beland met je snufferd op de stoep. Wat is er gebeurd? Je bent gestruikeld over een losliggende stoeptegel. Zo’n plotselinge valpartij kan grote gevolgen hebben. Als er sprake is van letselschade, dan is het goed om na te gaan of deze schade misschien kan worden verhaald op een ander: de gemeente.

Waar kan je terecht?

De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk voor het deugdelijk onderhouden van straten, fietspaden en stoepen. Op grond van artikel 6:174 BW kan de gemeente aansprakelijk worden gehouden voor de schade die je lijdt, althans voor zover blijkt dat de weg gebrekkig is geweest. De gemeente heeft als wegbeheerder een wettelijke zorgplicht en moet zich inspannen om de infrastructuur in een goede en veilige staat te houden. Daarvoor is regelmatig onderhoud nodig en als er zich onverhoopt toch een onveilige situatie voordoet, dan mag je van de gemeente verwachten dat daarop snel wordt ingegrepen. Het kennisplatform CROW helpt met richtlijnen en adviezen aan overheden, om de infrastructuur in de openbare ruimte goed en veilig te houden.

Is de gemeente aansprakelijk?

Natuurlijk kan een gemeente niet alle incidenten voorkomen. Daar houden rechters in hun beoordeling van een zaak ook rekening mee. Bovendien mag je van de weggebruiker, zoals voetgangers, fietsers en bestuurders van motorvoertuigen, ook de nodige oplettendheid en voorzichtigheid verwachten. Soms is de toestand van een weg echter dermate gevaarlijk dat de gemeente zo snel mogelijk actie had behoren te ondernemen. Als de gemeente op de hoogte is van een onveilige situatie, maar desondanks niet of onvoldoende ingrijpt, dan kan zij verantwoordelijk worden gehouden wanneer een ongeval plaatsvindt.

Een schadeclaim dient te worden onderbouwd met bewijsmateriaal, zoals fotomateriaal van de situatie, getuigenverklaringen van omwonenden en gegevens van eventuele eerdere ongevallen op die bewuste plek. Deze informatie kan leiden tot de conclusie dat de gebrekkige staat van de stoep voor risico van de gemeente komt. In dat geval zal jouw schade door de gemeente vergoed moeten worden.

Hulp bij letselschade

Het vergoed krijgen van letselschade is specialistisch werk. Hulp van een gespecialiseerde advocaat is onmisbaar, om ervoor te zorgen dat alle schade door de wederpartij wordt vergoed. Ben jij het slachtoffer geworden van een onveilige situatie in het verkeer? Of ben je betrokken geraakt bij een verkeersongeval of een bedrijfsongeval en je wil jouw letselschade claimen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord, en in de meeste gevallen is onze rechtshulp bovendien gratis.

Veelgestelde vragen

Welke schade kan ik claimen?

Heb ik ook recht op smartengeld zonder letsel?

Wanneer ontvang ik mijn schadevergoeding?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.