‍Nederland telt een kleine twee miljoen honden. Daarmee is de hond één van de populairste huisdieren in ons land.
23.1.23

Letsel door een hondenbeet

Ook de trouwe viervoeter komt met risico

Nederland telt een kleine twee miljoen honden. Daarmee is de hond één van de populairste huisdieren in ons land. Veel mensen nemen een hond in huis voor de gezelligheid, om een actieve levensstijl te bevorderen of om het gevoel van eenzaamheid tegen de gaan. Een hond komt voor de eigenaar echter ook met (juridisch) risico.

Naar schatting worden jaarlijks 150.000 mensen door honden gebeten. Een op de vijf slachtoffers loopt daarbij ernstige verwondingen op. Binnenshuis zijn kinderen vaak het slachtoffer, terwijl buitenshuis volwassenen vaker gewond raken. Gemiddeld komt elk jaar één persoon door een aanval van een hond te overlijden. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Letselschade

Letsel dat je kan oplopen door een hondenbeet is zogenoemd "bijtletsel" aan armen, benen en in je gezicht, waardoor de huid, spieren en pezen beschadigd raken. In ernstige gevallen leidt een hondenbeet tot blijvende klachten en beperkingen. Daarnaast houd je vaak zichtbare littekens over aan het incident, en kan je als gevolg van de traumatische gebeurtenis een ernstige angst voor honden ontwikkelen. Een hondenbeet kan ook leiden tot flinke financiële schade. Dergelijke schade treedt op als je bijvoorbeeld enkele weken niet kan werken of kosten moet maken voor medische hulp. De schade kan zelfs leiden tot financiële problemen. Daarom is het goed om te weten dat je jouw schade op de eigenaar van de hond kan verhalen.

Hondeneigenaar

De eigenaar van de hond is op grond van artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek aansprakelijk voor alle schade die zijn trouwe viervoeter veroorzaakt. Er hoeft in deze situaties zelfs geen sprake te zijn van enige schuld van de hondenbezitter. Ook als hij of zij niets aan het ongeval kon doen, dan nog is de hondenbezitter aansprakelijk; de wet kent een zogeheten risicoaansprakelijkheid voor de eigenaren van dieren. Voor alle schade die door dieren wordt veroorzaakt, is de eigenaar aansprakelijk. Dat betekent ook dat alle letselschade die door een hondenbeet wordt veroorzaakt, vergoed moet worden door de eigenaar van het dier.

Schadeposten

De schadevergoeding die je kan vorderen na een hondenbeet is - net als bij andere soorten letselschade - afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In voorkomende gevallen maak je aanspraak op een compensatie voor het verlies van inkomen, smartengeld, (medische) kosten enzovoorts. Het berekenen van de precieze schadevergoeding, althans het daaromtrent innemen van een onderbouwd standpunt, is specialistenwerk. Het is heel belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurt zodat je geen schadeposten laat liggen. Wil je jouw letselschadezaak voor advies aan ons voorleggen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze letselschadeadvocaten staan voor je klaar.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.