‍Op woensdag 19 april is de tweede Dag van de Fietshelm. Dit initiatief is gestart door artsen die het belang van de fietshelm willen onderstrepen.
18.4.23

Het nut van de fietshelm

Het voorkomen van verkeersslachtoffers

Op woensdag 19 april is de tweede Dag van de Fietshelm. Dit initiatief is gestart door artsen die het belang van de fietshelm willen onderstrepen. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel bij een botsing of val met maar liefst 70% vermindert? Een goed idee dus om het vrijwillig dragen van een fietshelm aan te moedigen.

Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, ongeacht of dat ongeluk ontstaat door jezelf of door een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen.

Hersenletsel bij fietsers

Hoofd- en hersenletsel komt relatief veel voor bij fietsers. Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde hoofd- of hersenletsel. Bij fietsongevallen waarbij een motorvoertuig betrokken is, loopt zelfs de helft van de fietsers hoofd- of hersenletsel op.

Cijfers

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft in 2019 een schatting gemaakt van de potentiële reductie van het aantal fietsslachtoffers in Nederland wanneer alle fietsers altijd een fietshelm zouden dragen. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met maarliefst 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel. Dat komt neer op een jaarlijkse afname van ongeveer 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstig verkeersgewonden. De moeite waard dus!

Landelijke Dag van de Fietshelm 2023

Om bewustwording voor het nut van de fietshelm te creëren hebben verschillende neurologen en andere specialisten die patiënten met hersenletsel behandelen, vorig jaar de denktank Artsen voor Veilig Fietsen opgericht. Samen met de Hersenstichting, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB hebben de Artsen voor Veilig Fietsen de Landelijke Dag van de Fietshelm geïnitieerd. Op woensdag19 april 2023 vragen ze gezamenlijk aandacht voor het dragen van hoofdbescherming in het verkeer.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.