‍Met een scootmobiel gebeuren meer ongelukken dan met andere vervoersmiddelen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
3.4.23

De scootmobiel: levensgevaarlijk

Veel gevallen van letselschade en ernstiger gevolgen

Met een scootmobiel gebeuren meer ongelukken dan met andere vervoersmiddelen, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De scootmobiel blijkt zelfs het gevaarlijkste vervoermiddel in het verkeer. Gebruikers lopen veel meer risico op een ongeluk met ernstige letselschade dan bijvoorbeeld motorrijders en bromfietsers.

Alarmerende cijfers

Bij een vergelijking van het CBS tussen het aantal afgelegde kilometers van de verschillende weggebruikers - zoals motorrijders, brom- en (snor)fietsers - en het aantal ongelukken dat daarbij gebeurt, staat de scootmobielrijder bovenaan. In 2019 vielen maarliefst 42 verkeersdoden met een scootmobiel. In 2020 waren dat er 34 en in 2021 waren er 32 dodelijke ongelukken met scootmobielen. Ruim driekwart van het aantal dodelijke slachtoffers van een scootmobielongeval was overigens man en ruim 90 procent is ouder dan 70 jaar. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek in 2018 al dat de veiligheid van en voor scootmobielen op verschillende manieren kan worden verbeterd; op gebied van het voertuig, de wegomgeving (kruispunten, stoepranden et cetera) en door een betere training van de berijders.

Kwetsbare groep

Feit blijft dat scootmobielrijders vrijwel onbeschermd zijn ten opzichte van personenauto’s en zwaarder gemotoriseerd verkeer zoals vrachtwagens en bussen. Dat betekent dat er bij een botsing met een van deze voertuigen er een zeer grote kans is op (ernstig) letsel. Dat wordt nog eens versterkt doordat de meeste bestuurders vanwege hun leeftijd of vanwege medische aandoeningen fysiek sowieso al kwetsbaar zijn. Daardoor heeft een val of een botsing vaak ernstiger lichamelijke gevolgen dan bij een jonger, gezond persoon.

Aansprakelijkheid

Reed u met uw scootmobiel en kreeg u door een (verkeers)fout van een ander een ongeluk waarbij u letselschade opliep? Het kan zijn dat de veroorzaker een juridisch verwijt is te maken. U heeft dan recht op schadevergoeding voor uw letselschade. In dat geval heeft u ook recht op gratis juridische hulp. Neemt u in dat geval vooral contact met ons op, en laat u bijstaan door de advocaten van Van Diepen Letselschade. Wij stellen namens u de veroorzaker aansprakelijk en helpen u om uw schade te verhalen, waaronder een bedrag aan smartengeld om de pijn en het ongemak te verzachten.

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een ‘slechte’ belangenbehartiger?

Wat doet het Schadefonds Geweldsmisdrijven?

Hoe zit het met de kosten van derden?

Is de verzekeraar gebonden aan termijnen?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.