Voor de tweede keer slachtoffer als gevolg van een kwalijke schadeafhandeling
Een slachtoffer van een verkeersongeval, bedrijfsongeval of medische fout heeft niet alleen een heftige gebeurtenis te verwerken, maar ziet daarnaast ook een grillig traject tegemoet. De herstelfase breekt aan en hij of zij moet mogelijk met tijdelijke of zelfs blijvende beperkingen leren omgaan. En als een ander aansprakelijk is voor het ongeval, dan wordt er veelal met behulp van een letselschadeadvocaat een schaderegeling opgestart. Ook dat traject kan soms behoorlijk moeizaam verlopen. Zelfs zó moeizaam, dat men op enig moment kan spreken van ‘secundaire victimisatie’.
Secundaire victimisatie is een wetenschappelijke term voor hernieuwd slachtofferschap. Het houdt in dat iemand die eerst slachtoffer is geworden van een ongeval daarna opnieuw wordt benadeeld, maar dan door de houding of werkwijze van een bedrijf of instantie, bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij.
In letselschadezaken kunnen de aansprakelijke verzekeraars secundaire victimisatie veroorzaken door het aannemen van een starre en weinig coöperatieve houding. Daardoor voelt het slachtoffer zich niet gehoord en weinig respectvol behandeld. Bovendien heeft het handelen van de verzekeraar tot gevolg dat de schaderegeling veel langer duurt dan nodig is, wat een negatieve invloed heeft op het herstel en het welzijn van het slachtoffer. Helaas komt dit maar al te vaak voor. Een aantal verzekeraars staat er helaas zelfs om bekend secundaire victimisatie te veroorzaken.
We geven een paar voorbeelden van (denkbeeldige) slachtoffers die hernieuwd slachtofferschap ervaren.
Secundaire victimisatie kan op het slachtoffer een enorm negatieve impact hebben. Het leidt tot extra leed, frustratie en onzekerheid. Ook kan het leiden tot (het verergeren van) psychische of lichamelijke klachten, en daarmee tot een vertraagd herstel. Het kan er zelfs toe leiden dat het slachtoffer het vertrouwen verliest in zichzelf, het Nederlandse rechtssysteem en de samenleving in het algemeen.
Uiteraard is secundaire victimisatie een fenomeen dat we zoveel mogelijk willen voorkomen. We gunnen slachtoffers dat zij weer vooruit kunnen kijken, hun kracht hervinden en ondanks eventuele beperkingen hun leven weer kunnen opbouwen. Daarom doen wij er alles aan om te zorgen voor een voortvarende en oplossingsgerichte schaderegeling. En mocht een verzekeraar daaraan onvoldoende willen meewerken, dan claimen we namens het slachtoffer een hoger bedrag aan smartengeld voor het extra leed dat de verzekeraar door haar houding heeft veroorzaakt.
Wil je meer informatie of ben je betrokken bij een letselschadezaak? Neem dan gerust contact met ons op.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703