1. Wat is een whiplash?
Een whiplash ontstaat als uw hoofd plotseling hard naar achteren, naar voren of zijwaarts beweegt, waardoor de banden en spieren in uw nek overbelast raken. Hierdoor treden er diverse (nek)klachten op, waar je langere tijd last van kan hebben.
De meest voorkomende whiplashklachten zijn een stijve nek, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
2. Heb ik recht op schadevergoeding bij een whiplash?
Je hebt recht op schadevergoeding als iemand anders aansprakelijk is voor het ongeval waardoor de whiplash is ontstaan. Als de whiplash is ontstaan bij een kopstaartbotsing, dan is de bestuurder die jou vanachter aanreed aansprakelijk.
Je moet wel bewijzen dat de ander aansprakelijk is. De autoverzekeraar van de veroorzaker van het ongeval beoordeelt het bewijsmateriaal, zoals het schadeformulier en getuigenverklaringen. Na erkenning van de aansprakelijkheid wordt de regeling van jouw schade opgestart.
3. Welke schade moet worden vergoed?
Als de veroorzaker volledig aansprakelijk is voor het ongeval, dient alle schade die het gevolg is van het ongeval volledig te worden vergoed: alle gemaakte kosten, alle gemiste inkomsten en smartengeld. Wel zul je de schade moeten aantonen, dus bewaar alle brieven, bonnetjes, nota’s.
De hoogte van de schadevergoeding verschilt per persoon en is afhankelijk van de ernst van het letsel, de duur van het herstel en de gevolgen voor de toekomst. Jouw schadevergoeding zal daarom zorgvuldig moeten worden berekend.
4. Hoe verloopt de regeling van de schade?
Je doet er goed aan een gespecialiseerde letselschadeadvocaat in te schakelen. Jouw advocaat treedt namens jou op in de schaderegeling. Na de aansprakelijkheidsstelling van de wederpartij vraagt jouwadvocaat meteen om een voorschot op de schadevergoeding, om de eerste schadeposten te dekken. Vervolgens wordt alle schade geïnventariseerd en wordt er onderhandeld met de verzekeraar.
Meteen nadat er overeenstemming is bereikt over de totale schadevergoeding, wordt deze op jouw bankrekening overgemaakt. De advocaatkosten worden separaat vergoed, dus daar heb je geen omkijken naar.
5. Waar vind ik goede juridische hulp?
Je kunt voor deskundige rechtshulp bij letselschade terecht bij Van Diepen Letselschade. Hier werken gespecialiseerde advocaten die jou goed begeleiden gedurende de schaderegeling en ervoor zorgen dat al jouw schadedoor de aansprakelijke partij wordt vergoed.
Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op met de advocaten van Van Diepen Letselschade.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703