Jaarlijks krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker door blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op het werk. Dat blijktuit recent onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Met deze studie wordt nauwkeurig in kaart gebracht hoeveel mensen in Nederland kankerkrijgen door blootstelling op het werk. Mogelijk is de (oud-)werkgeveraansprakelijk voor de gevolgen van de ziekte.
Uit het onderzoek blijkt dat uv-straling van zonlicht de grootste veroorzaker is van werkgerelateerde kanker. Jaarlijks worden 1.720 gevallen van plaveiselcelcarcinoom van de huid veroorzaakt door blootstelling aan de zon op het werk. Daarnaast worden 3.111 gevallen van basaalcelcarcinoom vastgesteld, een minder ernstige maar veelvoorkomende vorm van huidkanker.
Ook bij longkanker speelt werkblootstelling een aanzienlijke rol. Ruim 1 op de 10 gevallen van longkanker is te herleiden naar beroepsmatige blootstelling, wat neerkomt op 1.636 diagnoses per jaar. Asbest is de grootste veroorzaker, verantwoordelijk voor 925 longkankergevallen. Asbest veroorzaakte ook 463 gevallen van mesothelioom (asbestkanker) in 2021.
Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht ten opzichte van hun werknemers. Ze moeten ervoor zorgen dat er veilig kan worden gewerkt en het risico op ongevallen en beroepsziekten wordt verkleind. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan kan de werkgever aansprakelijk zijn voor de (letsel)schade van werknemers.
Het is bekend dat in beroepsziektezaken de aansprakelijkheid van de werkgever lastig aan te tonen is. Vaak treden de negatieve gezondheidseffecten van het werken met gevaarlijke stoffen heel geleidelijk op en manifesteren de klachten zich pas jaren later. Bij het beoordelen van de zorgplicht van de werkgever, moeten we terug in de tijd. Zijn de veiligheidsvoorschriften die toen golden geschonden? Dat wordt beoordeeld naar de maatstaven van die tijd.
Om de afwikkeling van beroepsziektezaken te bespoedigen heeft De Letselschade Raad in november 2020 de Leidraad Afwikkeling Beroepsziektezaken gepresenteerd. Het doel is dat beroepsziektezaken worden afgewikkeld volgens tussen partijen afgesproken gedragsregels. De afwikkeling wordt daardoor meer voorspelbaar, doordat zaken uniformer en binnen redelijke termijnen worden behandeld.
Wilt u meer weten over beroepsziekten of het aansprakelijk stellen van werkgevers? Naam dan gerust contact met ons op.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703