Slachtoffers van verkeersongevallen, bedrijfsongevallen of medische fouten die hulp zoeken bij het verhalen van hun schade, lopen een groot risico om in handen te vallen van malafide en ondeskundige letselschade-adviseurs. Dat meldden het AD en de NOS deze week. Deze signalen onderstrepen het belang van het inschakelen van een in letselschade gespecialiseerde advocaat.
De kans om slachtoffer te worden van een dubieuze belangenbehartiger wordt steeds groter. Het aantal malafide en ondeskundige bedrijven dat hulp aanbiedt bij letselschade, is de afgelopen vijf jaar gestegen met 25 procent. Dat blijkt uit cijfers van De Letselschade Raad, welke raad onderzoek deed bij verschillende verzekeraars. Naar schatting gaat het om zo’n200 letselschadebureaus.
Iedereen met een leuke website of een bordje in de tuin kan zich letselschadeadviseur, letselschade-expert of letselschadespecialist noemen. Opleiding of ervaring is niet vereist. Hierdoor is het aantal ondeskundige en malafide bureaus flink toegenomen. Deze ondernemers hopen flinke uurtarieven te kunnen declareren bij de aansprakelijke verzekeraars, terwijl het werk dat ze leveren ondermaats is.
Slachtoffers kunnen op allerlei manieren gedupeerd rakendoor zulke ‘belangenbehartigers’. Te weinig kennis van het aansprakelijkheidsrecht leidt makkelijk tot het accepteren van een te laag schadevergoedingsvoorstel van de verzekeraar. De kosten en misgelopen schadevergoeding kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.
Degenen die slachtoffer worden van zo'n malafide letselschadebureau, kunnen bovendien nergens meer terecht. Omdat de bureaus niet zijn aangesloten bij een keurmerk of geschilleninstantie, zijn er geen klachtenprocedures of tuchtinstanties die hun handelen (achteraf) kan beoordelen.
Letselschadeslachtoffers kunnen zich voor deskundige juridische begeleiding wenden tot een gespecialiseerde advocaat. Advocaat is een beschermde titel. Je mag je alleen advocaat noemen als je aan alle vereisten voldoet die daaraan wettelijk zijn gesteld. Advocaten zijn ook altijd onderworpen aan onafhankelijk tuchtrecht en gedragsregels. Die regels zijn ook in het leven geroepen om de cliënt te beschermen.
Ben je als slachtoffer betrokken bij een letselschadezaak en twijfel je aan de kwaliteit en deskundigheid van de belangenbehartiger die jouw zaak op dit moment behandelt? Het is in de meeste gevallen mogelijk om over te stappen naar een andere belangenbehartiger. Twijfel niet, en bel ons om samen te kijken naar de mogelijkheden.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703