17.12.23

Specifieke gevaren rondom kerst

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Bij Kerstmis hoort een grote kerstboom op het dorpsplein, met lichtjes erin. Dat dachten ook de vrijwilligers van een stichting in een Limburgse gemeente. Ze besloten samen een zes meter hoge kerstboom op te tuigen. Helaas liep dat voor één van de vrijwilligers niet goed af. Hij viel uit de boom en liep ernstig letsel op, om vervolgens de betrokken stichting voor de rechter te dagen. Daarover gaat dit artikel: de specifieke 'letselgevaren' rondom kerst.

Kerstboom op het plein

De kerstboom wordt elk jaar weer door veel mensen opgezet om de kerstsfeer in huis te verhogen. Uit bronnen blijkt dat kerstbomen al in de late middeleeuwen in gebruik waren tijdens christelijke winterfeesten. De traditie is dus al eeuwenoud. In Nederland worden jaarlijks zo’n 2,5 miljoenkerstbomen verkocht. In vele dorpen en steden in Nederland wordt ieder jaar na het Sinterklaasfeest een flinke kerstboom neergezet. Dat is een flinke klus: het omzagen, vervoeren, plaatsen en versieren van de boom komt ook met de nodige risico’s als waarover in de inleiding. Deze kwestie speelde in december 2020.

De kerstboom moest eerst worden omgezaagd voordat deze op het dorpsplein kon worden geplaatst. De vrijwilligers hadden een hoogwerker meegenomen, maar deze was te groot om de tuin in te kunnen worden gereden. Een ladder was op dat moment niet voorhanden. De betreffende vrijwilliger is toen de boom maar ingeklommen om een trektouw om de stam van de boom aan te brengen. Toen hij op een hoogte van ongeveer 3,5meter was, is hij naar beneden gevallen. Hij liep daarbij ernstig letsel op: een dwarslaesie waardoor hij blijvend verlamd zou raken. De vrijwilliger stelde de Stichting Speelruimte aansprakelijk voor het ongeval en zijn schade. Verzekeraar Achmea erkende de aansprakelijkheid niet, waarna er zelfs tot aan de Hoge Raad werd geprocedeerd.

De beoordeling door de rechter

Aan de hand van de Kelderluikcriteria oordeelde het Gerechtshof dat de Stichting, gelet op de afmetingen van de boom en het gevaar van het omzagen ervan, van tevoren de situatie had moeten onderzoeken. Welke materialen waren nodig (trektouw, hoogwerker en/of ladder) bij het omzagen van de boom? Daarmee had de Stichting kunnen beoordelen of er voldoendeveiligheidsvoorzieningen waren getroffen om ongevallen en (letsel)schade te voorkomen. Door zulks na te laten zou de Stichting niet de vereiste oplettendheid en zorgvuldigheid in acht hebben genomen en had de Stichting daarmee haar zorgplicht jegens de vrijwilliger geschonden, aldus het Gerechtshof. Het arrest van het Gerechtshof werd in cassatie door de Hoge Raad bekrachtigd.

Eigen schuld en billijkheid

Ten aanzien van het beroep op eigen schuld oordeelde het Gerechtshof dat de schade voor 50% werd veroorzaakt door onvoorzichtigheid van de vrijwilliger zelf. Echter vanwege de ernst van het letsel paste het gerechtshof de billijkheidscorrectie toe. Dat leidde tot het oordeel dat de stichting 75% van de schade moest vergoeden.

Meer weten?

Heb je letselschade opgelopen en is iemand anders daarvoor aansprakelijk? Dan heb je als uitgangspunt recht op een schadevergoeding. De advocaten van Van Diepen Letselschade helpen je bij het verhalen van jouw schade. Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat is een bedrijfsongeval?

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Gelden maxima voor schadeposten?

Hoe kan ik de dader aansprakelijk houden?

Hoe lang duurt de schadeafwikkeling in totaal?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.