Autorijden onder invloed van alcohol of drugs is levensgevaarlijk voor jezelf en voor andere weggebruikers. Het is dan ook terecht dat de politie hier veelvuldig op controleert.
Onder invloed deelnemen aan het verkeer brengt grote risico’s met zich mee, omdat alcohol en drugs de reactietijd vertragen en deconcentratie verminderen. We kennen de gevaren allemaal, maar desondanks werden vorig jaar nog altijd veel bestuurders aangehouden vanwege rijden onder invloed. In Noord-Holland ging het om maar liefst 7.340 bekeuringen. Meer dan een derde van alle Noord-Hollandse boetes werden uitgedeeld in Amsterdam (2.482), gevolgd door Haarlemmermeer (497) en Zaanstad (402). Deze aantallen laten zien dat het gaat om een groot probleem.
Schade
Ben je onder invloed van alcohol of drugs en veroorzaak je als automobilist een ongeluk? Dan ben je aansprakelijk voor de ontstane schade. Jouw autoverzekering dekt normaal gesproken altijd de schade van de wederpartij, maar bij alcohol- of drugsgebruik draait de veroorzaker op voor alle kosten. Dit is vastgelegd in de polisvoorwaarden. Naast dat het gevaarlijk is, kan het rijden onder invloed je dus veel geld kosten. Zeker wanneer er sprake is van letselschade bij de wederpartij.
Als je letselschade hebt opgelopen door een aanrijding meteen dronken bestuurder, krijg je jouw schade vergoed van de verzekeraar van de veroorzaker, ook al is die niet verzekerd voor het rijden onder invloed. De verzekeraar zal de schade achteraf verhalen op de eigen verzekerde.
Onder de verhaalbare schade vallen jouw medische kosten, jouw verlies van inkomsten en de kosten van noodzakelijke voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp. Ook heb je altijd recht op smartengeld.
Het is wel verstandig om juridische hulp in te schakelen, om er zeker van te zijn dat al jouw schade wordt vergoed. Hiervoor kun je onder meer terecht bij Van Diepen Letselschade.
Informatie
Wil je meer weten of wil je jouw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem dan gerust contact op met Van Diepen Letselschade.