De advocaatkosten in letselschadezaken worden buitengerechtelijke kosten genoemd. Deze kosten, die jij als benadeelde partij moet maken om succesvol een schadevergoeding te kunnen vorderen van de aansprakelijke partij, vormen een schadepost. Op grond van artikel 6:96 Burgerlijk Wetboek (BW) dient de aansprakelijke partij jouw advocaatkosten te vergoeden.
3.6.24

Rechtshulp

Meestal gratis!

Een advocaat duur? Nee hoor, meestal werken wij voor jou zelfs gratis. Dat komt omdat in de meeste letselschadezaken de aansprakelijke verzekeraar onze kosten volledig vergoedt. Wij sturen onze nota’s zelfs rechtstreeks naar de verzekeraar, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Dat is een geruststellende gedachte.

Buitengerechtelijke kosten

De advocaatkosten in letselschadezaken worden buitengerechtelijke kosten genoemd. Deze kosten, die jij als benadeelde partijmoet maken om succesvol een schadevergoeding te kunnen vorderen van de aansprakelijke partij, vormen een schadepost. Op grond van artikel 6:96Burgerlijk Wetboek (BW) dient de aansprakelijke partij jouw advocaatkosten te vergoeden.

Een letselschaderegeling wordt meestal afgewikkeld zonder dat een gerechtelijke procedure noodzakelijk is. Gelukkig maar, want op een slepende rechtszaak zit je waarschijnlijk niet te wachten. Daarom is het fijn als partijen in het buitengerechtelijk traject overeenstemming bereiken over de aansprakelijkheid en de hoogte van de schadevergoeding. Daar maken wij ons sterk voor, al deinzen we er niet voor terug om de wederpartij namens jou te dagvaarden wanneer het niet lukt om tot een goede oplossing te komen.

Gehele of gedeeltelijke vergoeding van de kosten

De buitengerechtelijke kosten komen als schadepost bij algehele aansprakelijkheid volledig voor rekening van de aansprakelijke partij. Alleen als de aansprakelijkheidsverzekeraar deze kosten onredelijk hoog vindt, kan een deel mogelijk voor jouw rekening blijven.

Dat kan ook gebeuren als de aansprakelijkheid niet wordt erkend, of als er sprake is van gedeeltelijke aansprakelijkheid, bijvoorbeeld door een bepaalde mate van eigen schuld bij het ontstaan van jouw letsel.

Wij kunnen vooraf het risico op niet-vergoede kosten goed inschatten. Ook informeren we jou tijdig wanneer onze kosten mogelijk toch door jou moeten worden voldaan.

Procesrisico

Zijn we genoodzaakt om een gerechtelijke procedure te starten om een schadevergoeding af te dwingen? Dan vragen we de rechter om te bepalen dat de wederpartij ook de proceskosten moet vergoeden. Hieronder vallen, naast onder meer het griffierecht, ook de advocaatkosten. Er is wel sprake van een zogenaamd procesrisico. Dat betekent dat als je de zaak verliest, je zowel de eigen advocaatkosten als de proceskosten van de wederpartij moet betalen. Voordat we een eventuele gerechtelijke procedure starten, zullen wij jou goed adviseren over de slagingskansen.

Advies over jouw letselschadezaak

Ben je gewond geraakt bij een ongeval waarvoor iemand anders verantwoordelijk is? Dan is het verstandig om een gespecialiseerde letselschadeadvocaat te raadplegen. Bij Van Diepen Letselschade kun je hiervoor terecht. Neem gerust contact met ons op om jouw verhaal te vertellen.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.