Mede door de invoering van de helmplicht voor snorfietsen kiezen steeds meer mensen voor de fatbike. De populariteit van deze e-bike is daardoor snel toegenomen. Volgens de politie zijn het vooral jongeren die op deze snelle fietsen rijden. VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie, uitte al snel haar zorgen over de toename van het aantal ongevallen met een fatbike. Uit cijfers blijkt dat het aantal spoedeisendehulpbehandelingen na ongevallen met de fiets de afgelopen jaren fors is toegenomen.
23.6.25

Opgevoerde fatbikes zijn niet verzekerd

Wat betekent dit voor slachtoffers met letselschade?

Afgelopen week was er in de media veel aandacht voor de risico’s van het rijden op een opgevoerde fatbike. Jongeren die op een opgevoerde fatbike door de stad rijden, riskeren namelijk meer dan alleen een boete. Bij een ongeluk kunnen de kosten volledig voor eigen rekening zijn, omdat ze onverzekerd zijn. Maar wat betekent dat voor de slachtoffers die letselschade oplopen door toedoen van een opgevoerde fatbike?

Ongevallen met fatbikes

Mede door de invoering van de helmplicht voor snorfietsenkiezen steeds meer mensen voor de fatbike. De populariteit van deze e-bike is daardoor snel toegenomen. Volgens de politie zijn het vooral jongeren die op deze snelle fietsen rijden. VeiligheidNL, het kenniscentrum voorletselpreventie, uitte al snel haar zorgen over de toename van het aantal ongevallen met een fatbike. Uit cijfers blijkt dat het aantal spoedeisendehulpbehandelingen na ongevallen met de fiets de afgelopen jaren fors is toegenomen.

Fatbike opgevoerd? Dan ben je niet verzekerd

Veel mensen denken dat een fatbike automatisch legaal is, maar veel van deze voertuigen voldoen niet aan de wettelijke eisen. Een op de tien jongeren geeft aan dat hun elektrische fiets of fatbike is opgevoerd, waardoor deze harder dan 25 km/u kan rijden. Verzekeraars keren geen schade uit bij een ongeluk met een illegaal voertuig. En dus draai je zélf op voor de schade als je iemand aanrijdt. Dat kan leiden tot hoge schadeclaims.

Slachtoffers met letselschade worden wel geholpen

Dit betekent gelukkig niet dat degene die letselschade oploopt door een aanrijding met een illegale fatbike met de schade blijft zitten. Het slachtoffer kan hiervoor terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Dat fonds is een wettelijke organisatie die kan inspringen als de veroorzaker van een ongeluk de schade niet zelf kan betalen. Alle directe schade, zoals verlies van inkomsten, medische kosten, smartengeld en advocaatkosten, moet worden vergoed. Het Waarborgfonds Motorverkeer probeert het uitgekeerde bedrag vervolgens alsnog op de veroorzaker van het ongeluk te verhalen.  

Hulp bij het verhalen van letselschade

Het verhalen van letselschade is specialistisch juridisch werk, waarbij een advocaat noodzakelijk is. Hiervoor kun je terecht bij Van Diepen Letselschade. Onze advocaten luisteren naar jouw verhaal, regelen zo snel mogelijk een voorschot op de schadevergoeding, brengen jouw totale schadezorgvuldig in kaart en verhalen deze op de verzekeraar van de veroorzaker van het ongeval, zonder dat jij daar omkijken naar hebt. Ook onze kosten moet de aansprakelijke partij betalen. Dat is een geruststellende gedachte.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.