Als we spreken over moeilijk objectiveerbaar letsel, dan hebben we het over klachten en beperkingen zonder aantoonbare medische oorzaak. Een bekend voorbeeld hiervan is een zogenoemde ‘whiplash’. Andere voorbeelden zijn chronische pijnklachten na een ongeluk en aanhoudende klachten na een hersenschudding. Dit zijn reële en vaak ernstige klachten, die niet of nauwelijks kunnen worden vastgelegd met een röntgenfoto, scan of een ander medisch onderzoek.
25.3.24

Moeilijk objectiveerbaar letsel

Wat is het en hoe zit het?

Wat is moeilijk objectiveerbaar letsel?

Als we spreken over moeilijk objectiveerbaar letsel, dan hebben we het over klachten en beperkingen zonder aantoonbare medische oorzaak. Een bekend voorbeeld hiervan is een zogenoemde ‘whiplash’. Andere voorbeeldenzijn chronische pijnklachten na een ongeluk en aanhoudende klachten na een hersenschudding. Dit zijn reële en vaak ernstige klachten, die niet of nauwelijks kunnen worden vastgelegd met een röntgenfoto, scan of een ander medisch onderzoek.

Schadevergoeding bij moeilijk objectiveerbaar letsel

Als je klachten hebt die moeilijk zijn aan te tonen, betekent dat niet dat je daardoor geen recht hebt op schadevergoeding. Bij moeilijk objectiveerbare klachten moet namelijk door een medisch adviseur worden beoordeeld of de klachten reëel, niet ingebeeld, niet voorgewend en niet overdreven zijn. Als dat het geval is, dan heb je voor een groot deel al aan je bewijsplicht voldaan.

Voor het verkrijgen van een schadevergoeding is ook van belang dat jouw klachten nog niet bestonden voor het ongeval, het ongeval jouwklachten kan hebben veroorzaakt en een plausibele alternatieve verklaring voor het ontstaan van jouw klachten ontbreekt.

Jurisprudentie

Er is veel jurisprudentie over de aansprakelijkheid en het causaal verband in zaken waarin moeilijk objectiveerbaar letsel een rol speelt, vaak in het voordeel van letselschadeslachtoffers. Deze uitspraken, gedaan doorrechters, gebruiken we om – in het geval dat zich een discussie voordoet – te kunnen bewerkstelligen dat het slachtoffer alsnog een schadevergoeding kan ontvangen.

Meer weten?

Wil je jouw letselschadezaak aan ons voorleggen? Neem gerust contact met ons op. Wij luisteren naar jouw verhaal, geven je alle informatie die je zoekt en helpen je desgewenst bij het verhalen van jouw letselschade op de aansprakelijke partij.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.