Wist je dat ieder jaar zo’n 20.000 mensen op de Spoedeisende Hulp belanden nadat ze zijn gevallen door een losliggende stoeptegel? En dat is maar het topje van de ijsberg, want de meeste mensenkunnen het na een valpartij gelukkig zonder ziekenhuisbezoek af. Als er wel sprake is van letsel, en je loopt daardoor schade op, kun je die dan verhalen?
In Amsterdam liggen de stoepen er lang niet altijd netjes bij. Op sommige plekken liggen de tegels of stenen zelfs schots en scheef. Dat kan komen doordat er graafwerkzaamheden zijn geweest, bijvoorbeeld voor het aanleggen van glasvezelkabels, maar ook door boomwortels die door het trottoir groeien. Kortom: je komt losliggende stoeptegels overal tegen.
Voor voetgangers is het risicovol als een stoep in slechte staat verkeert. Vooral ouderen lopen hierdoor risico, omdat ze nu eenmaal wat minder goed hun evenwicht kunnen bewaren. Een struikelpartij is zo gebeurd ende gevolgen kunnen enorm zijn. Dat geldt des te meer in de herfst- en wintermaanden, vanwege de langere duisternis en weersomstandigheden.
In Amsterdam hebben we talloze stoepen, straten en wegen. Deze dienen allemaal onderhouden te worden door de wegbeheerder, en dat is meestal de gemeente. Helaas schort het nog wel eens aan de kwaliteit van de straten en stoepen. Er is veel achterstallig onderhoud wat zorgt voor ongelijke tegels of zelfs losliggende of omhoog staande tegels. De gemeente kan hiervoor aansprakelijk zijn. Voor een succesvolle schadeclaim moet je kunnen bewijzen dat je gevallen bent door toedoen van een losliggende stoeptegel en hierdoor gewond bent geraakt.
Ben je gevallen over een losliggende stoeptegel? Doorloop dan de volgende stappen:
· Maak foto’s van de stoep en de losliggende tegelwaardoor je bent gevallen;
· Meet het hoogteverschil (dit is van belang bij de beoordeling van de aansprakelijkheid);
· Schrijf de gegevens op van personen die de valpartij hebben gezien;
· Ga naar je huisarts of (bij ernstiger letsel)het ziekenhuis.
Wil je jouw gemeente aansprakelijk stellen vanwege een val over een losliggende stoeptegel? Schakel dan de hulp in van een gespecialiseerde advocaat. Als de wegbeheerder aansprakelijk is, dan zijn ook de advocaatkosten voor rekening van de aansprakelijke partij. Neem gerust contact met ons op.
Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.
Van Diepen Letselschade is onderdeel van de advocatenmaatschap Van Diepen Van der Kroef Advocaten, statutair gevestigd en (mede) kantoorhoudende te (1077BL) Amsterdam aan het Dijsselhofplantsoen 16-18. De advocatenmaatschap is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 34330703