‍Ruim 50.000 mensen dienen jaarlijks, vanwege lichte verwondingen na een ongeval, een letselschadeclaim in bij verzekeraars. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lichte letsel als gevolg van een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Wellicht denk je dat een dergelijke claim wel zonder deskundige belangenbehartiger kan worden afgewikkeld, en daar wordt ook op aangedrongen door verzekeraars. Is dat wel verstandig?
2.10.23

Licht letsel en rechtstreekse afwikkeling

Is dat wel verstandig?

Ruim 50.000 mensen dienen jaarlijks, vanwege lichte verwondingen na een ongeval, een letselschadeclaim in bij verzekeraars. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om lichte letsel als gevolg van een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een medische fout. Wellicht denk je dat een dergelijke claim wel zonder deskundige belangenbehartiger kan worden afgewikkeld, en daar wordt ook op aangedrongen door verzekeraars. Is dat wel verstandig?

Wat is licht letsel?

Van licht letsel is in verzekeringstermen sprake als je verwondingen restloos genezen binnen zes maanden en er geen complicaties optreden. Het letsel leidt in dat geval niet of slechts tijdelijk tot arbeidsongeschiktheid of hulpbehoevendheid thuis, en na zes maanden zijn er geen medische behandelingen of controles meer nodig. Je kunt denken aan:

  • Verwondingen die door de huisarts of poliklinisch kunnen worden behandeld
  • Eerste- of tweedegraads brandwonden
  • Kneuzingen en verzwikkingen
  • Eenvoudige botbreuken

Hoe gaan verzekeraars om met licht letsel?

Verzekeraars wikkelen letselschadeclaims het liefst rechtstreeks en zonder tussenkomst van advocaten af met de benadeelden of slachtoffers. Uit recent onderzoek van van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt waarom: de schadevergoeding die je ontvangt als je geen gebruik maakt van een belangenbehartiger ligt doorgaans aanmerkelijk lager dan wanneer je wel een advocaat inschakelt. Verzekeraars weten dat en doen er hun voordeel mee. Dat geldt ook in zaken waarin sprake is van licht letsel. Verzekeraars hebben voor het berekenen van de schade zelfs een tool ontwikkeld waarmee je zelf het schadebedrag kan berekenen, waarna direct de claim kan worden geregeld. Het doel van verzekeraars is om daarmee lichte letselschades goedkoop en snel af te wikkelen.

Waarom zou je toch een advocaat moeten inschakelen?

Hoewel deze methode als voordeel heeft dat er snel duidelijkheid is, raden wij je toch af om op deze basis een letselschade af te wikkelen. Dat komt omdat iedere letselschadezaak uniek is en zorgvuldig onderzocht moet worden. Bij een te snelle definitieve regeling loop je het risico dat schadeposten buiten de regeling blijven en dat lang niet alle schade wordtvergoed. Het gevolg kan zijn dat je op de langere termijn tegen financiële problemen aanloopt, vooral wanneer het letsel toch hardnekkiger blijkt dan aanvankelijk gedacht. Dat voorkom je door een in letselschadegespecialiseerde advocaat in te schakelen.

Van Diepen Letselschade

De advocaten van Van Diepen Letselschade zijn gespecialiseerd in alle soorten letselschadezaken, van licht letsels tot gecompliceerde letselschades. Je hoeft bovendien niet bang te zijn voor hoge kosten, want in de meeste gevallen in onze hulp voor jou kosteloos. Onze rekening gaat namelijk naar de aansprakelijke verzekeraar, zonder dat dit ten koste gaat van jouw persoonlijke schade. Heb je vragen of wil je vrijblijvend advies over jouwletselschade? Neem vandaag nog contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog is mijn schadevergoeding?

Heb ik ook recht op smartengeld zonder letsel?

Heb ik (met letsel) altijd recht op smartengeld?

Gelden maxima voor schadeposten?

Hoe herken ik een ‘slechte’ belangenbehartiger?

Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.