‍Het aantal verkeersdoden is in 2022 gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
25.4.23

Hoogste aantal verkeersdoden sinds 2008

Vooral oudere fietsers zijn het slachtoffer

Het aantal verkeersdoden is in 2022 gestegen naar het hoogste niveau sinds 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal verkeersdoden nam het sterkst toe onder fietsers van 75 jaar of ouder, veelal op een elektrische fiets. Hoewel een stijging van het aantal slachtoffers wel in de lijn der verwachting lag, reageren deskundigen geschokt op de toename. De roep om extra maatregelen is dan ook groot.

Stijging met 27 procent

In 2022 kwamen 737 mensen om bij een verkeersongeval. Dat waren er 155 meer dan een jaar eerder, wat een toename van maar liefst 27 procent betekent. Het aantal omgekomen fietsers steeg met 291 dodelijke slachtoffers naar een recordhoogte. Het aantal doden onder 75-plussers op de fiets steeg van 94 in 2021 naar 150 vorig jaar. Een kwart van alle fietsdoden werd het slachtoffer van een eenzijdig ongeval, bijvoorbeeld na een val van de fiets, door een verkeerde stuurbeweging of een slecht of glad wegdek. Van deze slachtoffers was ruim tweederde 70 jaar of ouder.

Ambities worden niet gehaald

Het aantal verkeersdoden lag in 2022 op het hoogste niveau in veertien jaar. In 2008 vielen er 750 doden. In de jaren daarvoor lag het aantal slachtoffers zelfs nog boven de 1000 op jaarbasis, waarna een dalende trend werd ingezet. Die trend kwam rond 2012 ten einde. Vanaf 2017 is een stijging van het aantal slachtoffers ingezet. De ambitie van de overheid om het aantal verkeersdoden in 2030 te hebben gehalveerd ten opzichte van 2019 kan dan ook als onhaalbaar worden beschouwd, aldus de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Het kabinet heeft een ambitie van nul verkeersslachtoffers in 2050. Deze doelstelling raakt echter steeds verder buiten bereik.

‘Extra maatregelen noodzakelijk’

De Verkeersveiligheidscoalitie - waarin onder meer de ANWB, de Fietsersbond, het CBR en het Verbond van Verzekeraars zitten - heeft in een reactie op de cijfers van het CBS laten weten diep geraakt te zijn door de enorme toename van het aantal dodelijke verkeersslachtoffers. “De daling van het aantal dodelijke verkeerslachtoffers stagneert al jaren. Verkeersongevallen zorgen voor onnoemelijk veel menselijk leed en kosten de maatschappij jaarlijks 27 miljard euro. Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen zijn forse investeringen in onder meer de verkeershandhaving en fietsveiligheid noodzakelijk. De Verkeersveiligheidscoalitie roept de politiek daarom op om zo snel mogelijk extra maatregelen te nemen”.

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.