Veel dierenliefhebbers zijn het erover eens: honden zijn onze beste vrienden. In ieder geval als ze goed zijn opgevoed. Want is een hond niet goed gesocialiseerd, dan kan het dier veel schade aanrichten. Dat geldtvooral voor zogenaamde hoog-risico honden.
26.2.24

Gevaarlijke honden

Hoe te handelen bij letselschade?

Veel dierenliefhebbers zijn het erover eens: honden zijn onze beste vrienden. In ieder geval als ze goed zijn opgevoed. Want is een hond niet goed gesocialiseerd, dan kan het dier veel schade aanrichten. Dat geldt vooral voor zogenaamde hoog-risico honden.

 

Hoog-risico honden

Een hoog-risico hond is een hond die bij bijten in staat is tot het toebrengen van bovenmatig ernstige bijtschade, namelijk het verlies van spier of orgaanweefsel, mogelijk zelfs met de dood tot gevolg. Dit komt door de fysieke eigenschappen van de hond: gewicht, spierkracht en kaakgrootte in combinatie met een genetische aanleg voor agressief gedrag.

 

Tien voorbeelden van hoog-risico honden:

-         Alano;

-         American bulldog;

-         Anatolische Herder;

-         Bull Mastiff;

-         Bull Terriër;

-         Dogo Argentino;

-         Fila Brasileiro;

-         Pitbulterriër;

-         Rottweiler;

-         Staffordshire Terriër.

 

Beleid van de overheid

De Rijksoverheid wil het risico op bijtincidenten met honden zoveel mogelijk terugdringen. Het ministerie van Landbouw (LNV) werkt samen met gemeenten en de politie om een landelijk registratiesysteem van bijtincidenten met honden op te zetten. Deze informatie helpt om op tijd in te grijpen tegeneigenaren van honden die gevaarlijk gedrag vertonen. Hiermee kunnenbijtincidenten mogelijk worden voorkomen.

 

Gemeenten kunnen maatregelen opleggen aan eigenaren van honden die gevaarlijk gedrag vertonen. Zo kunnen zij aan hondeneigenaren onder andere de volgende verplichtingen opleggen:

-         Het volgen van een cursus;

-         Het aanlijnen van de hond;

-         Het omdoen van een muilkorf bij de hond.

 

Risicoaansprakelijkheid

Het aansprakelijkheidsrecht maakt geen onderscheid tussengevaarlijke en ongevaarlijke honden. Voor de wet geldt dat elk dier potentieel gevaarlijk en onvoorspelbaar is, en bovendien niet ter verantwoording kan worden geroepen voor zijn gedrag. Daarom is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de door het dier veroorzaakte (letsel)schade (zie artikel 6:179 BW).

 

Juridische hulp

Ben je het slachtoffer geworden van een bijtincident met een hond en heb je daarbij letselschade opgelopen? Dan kun je voor juridische hulp terecht bij één van onze letselschadeadvocaten. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op!

Veelgestelde vragen

Geen veelgestelde vragen gevonden
Van Diepen Letselschade

Wij staan voor je klaar

Onze inzet is om jou (juridisch) te ontzorgen. Jij hebt als slachtoffer of gedupeerde immers al genoeg aan je hoofd. Schroom niet en zoek contact met ons, om in de meeste gevallen gratis rechtshulp te ontvangen van ervaren en gespecialiseerde advocaten.